Incertitudinea e singura certitudine a viitorului
Certitudinea este cand stim destul clar ce nevoi au oamenii, ce produse si servicii vor si ne bazam pe ceea ce am facut in trecut. Ce avem insa in viitorul imediat este ca nu stim de fapt cat va tine criza sanitara, nu stim cand si daca vom avea un nou lockdown, nu stim cu adevarat cat de mare este impactul economic al crizei si asa mai departe. Ne reinventam pentru o lume pe care o banuim, evident. Ce este insa foarte clar e ca in mare parte, multe din business-urile existente acum trebuie sa gaseasca rapid alte metode de a vinde ce deja au sau sa construiasca produse pentru o piata diferita.
Cum vom calatori de acum inainte? Ne mai aglomeram la metrou si in autobuze? Ne mai ducem de fapt la birou atat de des? Stam in masina sau adoptam biciclete si trotinete mai mult? Comportamentele nu se schimba neaparat asa de usor. Pentru multi din pacate spatiile aglomerate de transport vor ramane singurele optiuni. Ce se va schimba insa cel mai probabil pe termen mediu (1-2 ani) e ca mai multi dintre noi vom purta masti si ne vom gandi de 2 ori daca acea calatorie are de fapt sens. Si ca sa trec la intrebarea cu biroul – aceasta intalnire putea fi un mail, cred ca asta e expresia. Daca intalnirile de business sau de alta natura pot fi facute efficient online sau – ca pe vremuri, la telefon – probabil mai putini oameni vor calatori atat de mult.
Multe companii mari si medii, cel putin pana in decembrie 2020 intentioneaza sa creasca procentul de ore lucrate din afara biroului – de acasa sau din alta parte. Acest lucru poate sa reduca anxietatea angajatilor dar si sa scada anumite costuri. Telemunca va avea si un mediu legal mai bun in perioada urmatoare si in Romania dar nu e pentru toata lumea. Clar. Economiile bazate în principal pe manufactură și producție neautomatizată și mai puțin pe economie digitală sau automatizată vor avea din ce în ce mai multe provocări cu angajații și capacitatea de supraviețuire economică.
Joburile din Noua Lume nu sunt mult mai diferite de ideile pe care le aveam in trecut. Pandemia va adauga insa unele mai specifice, cu precadere in telemedicina, educatie online sau transformare digitala. In primele 30 de joburi care vor conta si in viitor se numara management de servicii de sanatate (includ aici si detoxifiere digitala dar si e-health companies), blockchain developer, green engineering (de la energii verzi la smart homes si e-cars), developer in Extended Reality (VR, AR si Mixed Reality) sau tot ce tine de AI si analiza de date. Pentru joburi, oricare ar fi ele, avem insa nevoie de skills. De la adaptabilitate si flexibilitate, creativitate si capacitatea de re-inventare pana la intelegerea tehnologiei si empatie sau capacitate de colaborare virtuala, acestea trebuie practicate constant pentru a construe organizatii si companii ale viitorului.
Companiile viitorului insa nu pot fi construite sau re-construite cu baghete magice sau cu retete rapide. E nevoie si de timp, chiar daca pare ca nu avem timp. Un road map de transformare digitala sau de transformare a modelului de business este esentiala in perioada asta. Daca nu aveti un Chief Information Office sau un Chief Technology Officer, faceti rost de unul. Un road map insa fara un shareholder si multi-stakeholder approach nu va functiona. Everybody needs to be on board si mai ales sa contribuie la aceasta noua viziune. Un road map fara schimbarea comportamentelor e insa doar o foaie colorate. O noua cultura organizationala in care ne uitam mai mult la viitor si la re-design constant e ceea ce ne trebuie. Si in companii dar si in sistemul public. Trebuie insa sa avem si oamenii potriviti pentru perioada de recovery si pentru Noua Lume.