Viitorul Industriei de Evenimente cu Cristian Hossu, Universum Events
Schimbarea traiectoriei industriei de evenimente de la începutul anului 2020 a condus la digitalizarea aproape forțată a acestui domeniu. În episodul 15 Future Talks, Cristian Hossu, Managing Partner Universum Events & MyConnector intervievat de Ciprian Stănescu, Social Innovation Solutions a oferit detalii despre impactul pe care pandemia îl are asupra industriei evenimentelor și a făcut câteva predicții legate de viitorul acestei industrii. Cum s-au adaptat antreprenorii din acest domeniu și care sunt provocările pe care le-au depășit, în textul de mai jos.
Pierderi și câștiguri
Pentru multe afaceri, indicatorii de business au suferit schimbări majore odată cu apariția virusului, deoarece oamenii au fost nevoiți să-și oprească activitatea pentru o scurtă perioadă de timp sau chiar să o închidă. Alții au văzut o oportunitate de transformare. Cu toate acestea, pierderile nu pot fi trecute cu vederea. Au fost înregistrate scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 80-90% din punct de vedere al indicatorilor de business și micșorări semnificative a ceea ce înseamnă dimensiunea echipei.
Pe de altă parte, au fost testate și validate modele de lucru la distanță, îmbrățișate fiind atât de business owneri, cât și de echipe. În plus, au apărut modele de afaceri și de cooperare în strânsă legătură cu rezultatele unui business, care au generat legături mai strânse în cadrul echipelor și modele intraprenoriale mult mai solide.
„Spre surprinderea noastră, au existat chiar și zone de business care au crescut, respectiv MyConnector. Ca platformă de evenimente, aproape și-a dublat cifra de afaceri față de anii anteriori, evident deservind un spectru de nevoi mult mai larg”, menționează Cristian Hossu, Managing Partner Universum Events & MyConnector. Ponderea clienților a crescut semnificativ datorită acestei platforme care te ajută să gestionezi evenimentele online, reușind să genereze un număr mare de clienți internaționali. Mai exact, aproape 40% dintre aceștia sunt din afara țării.
Câte evenimente offline vor mai fi în România în perioada următoare?
Evoluția pandemiei este în continuare variabila principală a industriei de evenimente. Există speranța că și la nivel național vor fi identificate soluții precum viteza de vaccinare existentă deja în alte țări, UK sau Israel, unde evenimentele fizice se reiau.
„Pe 28 martie, în UK, a fost înregistrat oficial și acceptat ca test valid Virulence, o testare pe bază de salivă, care durează 20 de secunde cu o precizie de 98%. E mult mai bun decât testele pe care le facem acasă.” completează Hossu, cu privire la modalitatea de testare.
Intenția actorilor din industria evenimentelor este de a investi în continuare în spații outdoor care să permită, în acord cu legislația în vigoare, ca oamenii să se adune, având suficient spațiu și o infrastructură adecvată.
Pilotarea evenimentelor de tip „concept” este un obiect al industriei, care vizează organizarea unor evenimente pentru un grup restrâns de oameni, unde prețul biletului va fi mai mare, dar pentru care experiența în sine va merita.
Cât de bine poate mediul online să replice impactul unui eveniment offline?
Un eveniment în sine presupune îndreptarea atenției unui număr mare de oameni asupra unui subiect și posibilitatea de interacțiune și schimbare de idei, păreri, decizii, cunoștințe și nu numai.
„Poate să facă chiar mai mult. Ce nu poate să ofere online-ul este emoția conexiunii și proximității umane. Oricât am încerca, nu se poate, nu te poți bucura fizic de prezența unui om. În rest, digitalul este un factor de magnitudine considerabilă pentru networking și audiență.”, susține Hossu.
Deși evenimentele online au început cu resurse tech minime, au evoluat încet către modelul hibrid, unde producția se întâmplă într-un studio, cu o regie video. Se preconizează că acest model va rămâne dominant în piață maximum un an, pentru că există și se dezvoltă tehnologie care permite regie de calibrul unui studio fizic chiar din browser.
Cum va arăta piața de evenimente digitale în viitor
„În momentul acesta există aproximativ 2-3 mari platforme conturate la nivel global, care pot deservi o paletă foarte largă de nevoi din zona aceasta de evenimente, un fel de software ca Office de la Microsoft” este predicția oferită de către Cristian Hossu. Realitatea Augumentată poate avea un beneficiu concret pentru relevanța zonei de evenimente față de VR, pentru că generează mult mai ușor content.
Până când lucrurile vor reveni la normal, industria evenimentelor se adaptează în mod constant la ceea ce înseamnă nou. Gestionarea evenimentelor online, deși poate părea solicitantă din punct de vedere tehnic, poate reprezenta sursa unor câștiguri mari pentru cei care vor să satisfacă nevoi particulare. Desigur, așa cum industria evenimentelor a fost nevoită să se reinventeze la începutul pandemiei, poate să treacă printr-un proces de reinventare și când contextul pandemic nu va mai fi sau va fi redus semnificativ.
Future Talks au loc pe contul de Facebook și YouTube al Social Innovation Solutions, dar și pe ClubHouse sau Spotify și este un proiect dezvoltat alături de UniCredit Bank.
În fiecare săptămână în perioada februarie-octombrie Social Innovation Solutions aduce împreună experți, antreprenori, autorități publice și jurnaliști în conversațiile Future Talks pentru a a găsi răspunsuri ce ne pot facilitata adaptarea la prezent și viitor. Printre invitații primelor Future Talks din 2021 s-au numărat până acum Anca Dragu (Președinta Senatului), Alin Stoica (Prefectul Bucureștiului), Răzvan Crișan (Kane Group), Paul Ene (Ministerul Economiei), Tudor Giurgiu (TIFF), Anca Ungureanu (UniCredit) sau Răzvan Burleanu (FRF).