Siegfried Mureșan și Ramona Strugariu despre Viitorul Europei
Cum arată Europa viitorului? Vom avea sau nu în următorii ani un nou exit? Ce ar trebui să facă România în perioada următoare în Europa? Cum ținem echilibrul între ambițiile Green Deal și reconstrucția economică? Aceste întrebări și altele au fost adresate la ediția #33 a FutureTalks despre Viitorul Europei cu europarlamentarii Siegfried Mureșan și Ramona Strugariu.
Siegfried Mureșan este vicepreședinte al PPE; vicelider al Grupului PPE din Parlamentului European; membru al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European și purtător de cuvânt al Partidului Popular European.
Ramona Strugariu este Vicepreședintă a Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova și membră în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.
Ce merge bine în Uniunea Europeană?
Siegfried Mureșan: În primul rând că oamenii așteaptă soluții de la UE în timp de criză. Asta înseamnă că oamenii au încredere în UE. Poate că UE s-a mobilizat un pic mai încet fiindcă nu are multe competențe în domeniul sănătății dar a reușit câteva lucruri remarcabile – crearea primei rezerve europene de medicamente, achiziționarea centralizată de echipamente medicale și de protecție pe care le acordă acelor state care au nevoia cea mai mare.
Ramona Strugariu: Este momentul în care ne dăm seama cât de importantă este dimensiunea de solidaritate și la nivel invividual dar și la nivelul European. Uniunea Europeană este practic liderul de gestiune al acestei crize, dacă ne uităm la ceilalți actori globali.
Suntem într-un context în care în Ungaria avem deja un decret de instituire a stării de urgență pe perioadă nelimitată, decizii care limitează puterea Parlamentului și dezechilibrează statul de drept, tendințe în mai multe state membre de a limita libertatea de exprimare, accesul la informație de interes public, etc. Trăim vremuri în care trebuie să fim foarte atenți în ce direcție ne ducem pentru că trăim într-o lume fragilă.
Ce sa facă mai bine România în acest context?
Siegfried Mureșan: România trebuie să influențeze deciziile pe marile teme europene, să identificăm temele regionale unde putem avea un rol de lider și să fim un exemplu prin respectarea valorilor europene.
Ramona Strugariu: Să țină ritmul European, să-și folosească foarte multe vocile pertinente pe care le are la nivel de reprezentare europeană și să încerce să fie mai activ angajată în transparentizare și să preluăm roluri de leadership, cum ar fi domeniul digitalizării.
3 riscuri pentru Europa și România
Ramona Strugariu:
1. Socio-economic – riscul de șomaj este foarte mare – avem însă niște instrumente care acordă împrumuturi de până la 100 de milioane de euro pentru statele membre pentru a combate șomajul.
2. Risc ca unele regimuri politice să deraieze de la standardele și valorile Uniunii Europene. Libertatea presei și libertarea de exprimare au foarte multe de suferit în această perioadă – sunt foarte multe entități media care și-au redus activitatea și cifra de afaceri până la 80%.
3. Riscuri politice – suntem într-un moment de reașezare geostrategic în care propaganda și dezinformarea joacă un rol important în repoziționarea anumitor actori globali. Este important ca în Uniunea Europeană în această perioadă să ne reorientăm inclusiv din perspectivă economică producția și rezervele strategice.
Cum echilibrăm ambițiile Europei ca Green Deal și provocările socio-economice curente?
Siegfried Mureșan: Toate obiectivele pe care ni le-am asumat inaintea crizei Covid-19 trebuie să rămână valabile și după criză. Salvarea planetei nu poate fi o responsabilitate sezonieră. Nu putem spune că ne ocupăm de combaterea schimbărilor de climă, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătățirea eficienței energetice doar când nu avem altceva mai bun de făcut. Trebuie să identificăm sinergii între sprijinul European ca urmare a crizei sanitare și înverzirea și modernizarea economiei noastre.
Uniunea Europeană trebuie să învețe să se ocupe de mai multe teme în același timp și să gestioneze mai multe crize în acelasi timp.
Ramona Strugariu: Nu este deloc un subiect usor. Schimbările climatice impactează tot ce se întâmplă în jurul nostru și e foarte posibil să ne confruntăm și cu alte crize – pe acest fond scade rezistența oamenilor și apar noi viruși. Riscul de pandemie în viitor există în mod real. Este important să prioritizăm astfel încât prin reorientare strategică de producție către interiorul Europei, injecții masive de capital în economie și prin masuri curajoase de a păstra economiile active.
Un nou exit in urmatorii 5 ani?
Siegfried Mureșan: Populiștii nu au o soluții și ceea ce propun are consecințe negative. Cel mai bun exemplu este că în Marea Britanie șomajul crește mai repede decât în UE, economia crește mai încet, lira a pierdut din valoare în raport cu euro iar companiile britanice au fugit în UE din Marea Britanie.
Ramona Strugariu: Trebuie să fim atenți la faptul că acum se produce de fapt un legal exit în primul rând la nivelul Ungariei și al Poloniei. Trebuie să abordăm curajos niște măsuri care să poată să oprească aceste tendințe și să fim într-o fază de monitorizare continuă.
___
Future Talks este organizat de Social Innovation Solutions și susținut de partenerul principal UniCredit Bank România cu sprijinul Confederației Patronale Concordia.