În SIS am cunoscut cel mai sănătos model de leadership: Daria Teodora Hau, despre curaj și soluții îndreptate spre oameni

Daria Teodora Hau - Sustainability Education Lead

Context

Soluțiile se construiesc alături de echipe și parteneri cu valori împărtășite.

Prin această serie de interviuri cu echipa și parteneri din ecosistemul Social Innovation Solutions, descoperim cum drumuri diferite pot duce la aceeași destinație atunci când viziunea și valorile sunt împărtășite.

Împreună, sporim impactul în comunitate, un proiect Social Innovation Solutions x Autonom

Daria a fost European Climate Pact Ambassador și a reprezentat vocea tinerilor la conferința Comisiei Europene la București

Daria, ce te-a motivat să faci trecerea de la studiile de Drept la cele axate pe sustenabilitate și cum ți-a influențat cariera pregătirea în domeniul juridic?

Socotelile mele cu domeniul juridic s-au încheiat înainte de vreme, undeva prin anul doi de facultate când am dat, din pură întâmplare, credeam eu, peste materialele video filmate de Greenpeace International în Antarctica, materiale care îl aveau protagonist pe Javier Bardem.

Am continuat să studiez dreptul, dar încă din 2018 știam că o să mă ocup, sub o formă sau alta, de mediu. Am practicat avocatura după facultate, lucru care m-a ajutat să strâng niște bani și curajul de a pleca cu un master în Amsterdam, pentru a aprofunda domeniul care nu-mi mai dădea pace: rolul companiilor în schimbările climatice.

Deși nu mai practic dreptul, simt și astăzi influența anilor de studiu juridic, iar în cazul meu se manifestă prin următorul mod de gândire: deși foarte multe lucruri par alb sau negru (corect/ incorect, moral/ imoral), mintea mea preferă solul fertil al zonelor gri, al interpretării și al despicării unei problematici până la absurd. Seminarele nu ar fi fost nici pe departe atât de interesante dacă fiecare problemă ar fi avut ca răspuns un articol de lege. Where's the fun in that?

Așadar, Facultatea de Drept m-a învățat cât de puternice sunt conversațiile și cât de important e să îți pui întrebări, chiar dacă asta implică să joci și rolul de avocatul diavolului uneori.

Privind în urmă, nu pot decât să mulțumesc algoritmului Youtube, pentru că mi-a scos la iveală clipurile care urmau să-mi definească cariera, și Facultății de Drept pentru că m-a învățat să nu mă mulțumesc cu răspunsuri ușoare.

Echipa Social Innovation Solutions, 2024

Ca cercetător la Vrije Universiteit Amsterdam, ai avut ocazia să explorezi în profunzime temele de sustenabilitate. Cum a modelat această experiență abordarea ta actuală și cum îți propui să inovezi în educația pentru sustenabilitate?

Dacă simțul critic nu mi-a fost ascuțit suficient în facultate, munca de cercetare pe care am făcut-o la universitate în Amsterdam a fost cireașa de pe tort. Pe scurt, în timpul masterului am cercetat instituțiile internaționale care, fie s-au înființat odată cu Acordul de la Paris, fie existau sub tratatul anterior, dar și-au continuat activitatea pentru a servi scopurilor Acordului. Întrebarea cercetării a fost: cât de capabile sunt aceste instituții să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade?

Faptul că am fost încurajată să pun la îndoială lucrurile pe care le luăm „de bune”, cum este și eficacitatea dreptului internațional, a fost fascinant pentru mine. 

Curajul de a contesta l-am luat cu mine în toate cercetările ulterioare și îl port cu mine și acum, în munca la Social Innovation Solutions.

Atunci când punem pe piață un produs educațional, scopul nostru este să fim cât mai utili pentru comunitatea de antreprenori cărora ne adresăm. Inovăm prin faptul că acoperim subiecte neatinse pe piața românească de informație gratuită și ne asigurăm că punem întrebările corecte și că dăm răspunsuri viabile pentru antreprenori.

Iuliana Mardar, Daria Teodora Hau și Paul Nechita la lansarea studiului realizat de Academia de Sustenabilitate alături de IRES, cu sprijinul BCR

În prezent, coordonând componenta educațională de sustenabilitate la SIS, ce competențe consideri că sunt esențiale pentru viitorii lideri în sustenabilitate și cum îți propui să le dezvolți în următorii ani?

Nu am experiență personală cu leadershipul, ci mai mult una de observator. Munca de până acum m-a adus față în față cu diverși experți și pionieri din industrie, însă cele mai recente gânduri despre cum ar trebui să arate un astfel de lider mi-au fost schițate de propriii colegi.

În SIS am cunoscut cel mai sănătos model de leadership pe care o să încerc să îl rezum într-o rețetă din trei ingrediente: 

  1. Oamenii sunt cei mai importanți, fie că lucrezi cu ei, fie că lucrezi pentru ei. Prăjitura trebuie să stea pe un blat puternic.

  2. Profesionalismul și perfecționarea continuă fac diferența. Crema!

  3. Un praf de ambiție care poate părea chiar nebunească este esențial pentru un lider al viitorului.

Codruț Nicolau și Daria Teodora Hau au filmat cursul de Sustenabilitate în Retail al Academiei de Sustenabilitate

Privind spre viitor, cum îți imaginezi dezvoltarea unui ecosistem educațional care să inspire și să pregătească viitorii lideri pentru a răspunde provocărilor tot mai complexe ale sustenabilității?

Cred că un ecosistem educațional de viitor ar trebui să fie înrădăcinat în gândirea sistemică. O problemă de mediu nu e niciodată doar despre mediu, așa cum poluarea din orașe înseamnă mai mult decât particule în aer. Înseamnă modul în care ne deplasăm, norme de urbanism sau ani tăiați din viață. Educația trebuia să ne ajute să vedem aceste conexiuni din timp. În loc să învățăm separat despre mediu, economie și societate, ar trebui să înțelegem cum se influențează ele permanent. 

Nu ar trebui să mai lucrăm la spețe de școală cu soluții unice, prestabilitate. Ar trebui să lucrăm la probleme reale din comunitățile noastre, care au răspunsuri complexe sau pentru care trebuie să venim cu răspunsuri noi. Altfel, riscăm să nu mai îndrăznim sa ne imaginăm un altfel de viitor, construit în jurul nostru.

Ne poți recomanda o carte despre sustenabilitate pe care ai citit-o de curând și consideri că ar trebui citită de cât mai mulți oameni interesați de acest subiect?

Nu este chiar o carte despre sustenabilitate, pentru că avem destule directive europene pentru asta, dar aș vrea să recomand o carte mai veche care propune o explicație pentru care încălzirea globală este încă un subiect contestat și nu un adevăr general valabil. De 20 de ani, comunitatea științifică recunoaște aproape în unanimitate faptul că încălzirea globală e reală și că principala ei cauză este activitatea umană.

Și atunci de ce nu suntem alertați? De ce există încă scepticism la o scară atât de mare?

Răspunsul propus de această carte: povestea unor fizicieni și oameni de știință care și-au unit forțele cu think thank-uri conservatoare și companii americane pentru a contesta consensul științific asupra schimbărilor climatice. Practicaseră aceleași metode de dezinformare și pentru a combate studiile care asociau fumatul cu cancerul pulmonar sau pentru a pune la îndoială ploaia acidă și găurile din stratul de ozon.

Naomi Oreskes și Erik M. Conway: Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Climate Change

Giuseppina Burlui, Daria Teodora Hau și Iuliana Mardar în retreatul SIS din Barcelona, 2025

Next
Next

Sustenabilitatea implică inovație tehnologică care să sprijine ecosistemele din jur: pasiunea Mirunei pentru impact real în comunitate