Sustenabilitatea implică inovație tehnologică care să sprijine ecosistemele din jur: pasiunea Mirunei pentru impact real în comunitate
Context
Soluțiile se construiesc alături de echipe și parteneri cu valori împărtășite.
Prin această serie de interviuri cu echipa și parteneri din ecosistemul Social Innovation Solutions, descoperim cum drumuri diferite pot duce la aceeași destinație atunci când viziunea și valorile sunt împărtășite.
Împreună, sporim impactul în comunitate, un proiect Social Innovation Solutions x Autonom
Miruna, ce te-a inspirat să urmezi programul de masterat în Cultură și Politică și cum consideri că această pregătire contribuie la cariera ta în Social Innovation Solutions?
Încă din clasa a XII-a m-au pasionat relațiile internaționale și știam că vreau să aprofundez acest domeniu, corelat cu tot ce ține de zona de policy. Așadar, am decis să aplic la masterul de Cultură și Politică în Context European și Internațional pentru a-mi sedimenta și mai bine cunoștințele legate de diplomație.
Eram și apropiată de cadrele didactice și curricula educațională de la Studii Europene, programul de licență pe care l-am absolvit tot la Litere, și știam că este locul potrivit în care să-mi continui studiile. Perioada de studiu m-a ajutat mult, în special în redactarea de lucrări academice, aspect care s-a completat cu internship-ul pe care l-am urmat în organizație, care presupunea fix redactare, research, etică.
Mă bucur foarte mult să fiu parte din echipa SIS. Când eram voluntar la Climate Change Summit priveam cu atât de mult entuziasm tot ceea ce se întâmpla acolo.
Diplomația și sustenabilitatea sunt domenii cheie de interes pentru tine. Ne poți împărtăși cum se intersectează aceste două domenii, mai ales în rolul important pe care îl ai în extinderea programelor de educație de sustenabilitate ale SIS în Europa Centrală și de Est?
Ceea am studiat mă ajută în ce fac acum la SIS, întrucât diplomația e un skill pe care îl aplic zi de zi, iar conectarea cu domeniul cultural, în special prin cursurile dedicate Europei Centrale și de Est, m-a ajutat să mă conectez mai bine cu partenerii locali din Bulgaria, Serbia și Croația cu care lucrăm în prezent, de la limbile locale, la obiceiuri și tradiții, până la business și colaborare regională.
Pentru mine, diplomația nu înseamnă doar întâlniri formale între președinții unor state sau cum negociază două state pentru a ajunge la o înțelegere. Pentru mine, diplomația vine la pachet și cu mult profesionalism, seriozitate, calmitate și suficientă creativitate pentru a interacționa cu oamenii din jur. Și îmi place să spun că așa funcționez și eu, în orice fac, profesional și personal.
Prin cursurile dedicate Europei Centrale și de Est, am învățat să mă conectez mai bine cu partenerii locali din Bulgaria, Serbia și Croația cu care lucrăm în prezent în SIS.
Organizarea World Affairs Forum timp de doi ani ca voluntar trebuie să fi fost o experiență valoroasă. Care au fost cele 3 cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat lucrând la acest proiect?
Voluntariatul a fost de departe experiența care mi-a pus bazele a tot ce sunt acum, mai ales pentru ceea ce fac. Să organizez doi ani proiectul World Affairs Forum (sub egida organizației Voluntari pentru Idei și Proiecte - VIP), inițial, din poziția de Junior, iar mai apoi, ca Project Manager, chiar m-a pregătit pentru ce înseamnă cu adevărat un real job, time management, strategie de team management și cum să fii un lider cu care oamenii din echipa ta să se simtă confortabil.
În cei doi ani de voluntariat, am învățat ce înseamnă să faci prospectare de piață, cum să relaționezi cu ambasadele și cum să fructifici parteneriatele instituționale într-o organizație de tineret, cum se organizează sesiunile de tip MUN, cum să lucrez în Adobe Illustrator și Canva și să scriu texte de social media. Întotdeauna am spus că aceste experiențe îți dezvoltă extraordinar de mult skillurile și îți poți descoperi pasiuni nebănuite, pentru un tânăr între 18-21 ani. For me it was definitely the case.
Foarte important pentru mine a fost că prin organizarea proiectului, am putut să depășesc granița teoriei pe care o învățam prin cursurile de la facultate și mi-am creat contexte practice prin care să mă apropii de activitățile instituțiilor europene și să dezbat problemele cu care ne confruntăm în prezent.
To sum it up, top 3 cele mai importante lucruri pe care le-am luat cu mine din VIP:
cât de important este să știi să comunici cu cei din jur
să fii sincer cu tine
it's all about being professional and super-extra-organized
Mi-am spus că „asta mi-ar plăcea să fac și eu! I want to be part of this!”
În echipa SIS am înțeles că sustenabilitatea nu este doar despre plantare de copaci și reciclare, și că implică inclusiv dimensiuni sociale, inovație tehnologică și modele financiare care să sprijine ecosistemele din jur.
Ai fost implicată în Climate Change Summit încă de la prima ediție în 2022, începând ca voluntară, în program de internship și ai avansat, în doar doi ani, la a fi parte din proiecte complexe, precum Climate Change Summit, Climate Solutions Forum și din echipa de extindere internațională. Cum este această călătorie pentru tine și ce lecții valoroase ai acumulat, care ar putea inspira tinerii să-și descopere propriul drum în domeniul sustenabilității și nu numai?
Mă bucur foarte mult să fiu parte din echipa SIS. Când eram voluntar la Climate Change Summit chiar în prima ediție, octombrie 2022, priveam cu atât de mult entuziasm tot ceea ce se întâmpla acolo. Când vedeam oamenii de business și cercetătorii internaționali, diplomații cu care interacționam la punctele de registration, reprezentanții instituțiilor publice românești pe care îi vedeam pășind în Teatrul Odeon, mi-am spus că „asta mi-ar plăcea să fac și eu! I want to be part of this!”. Am rezonat foarte mult și cu echipa, chiar dacă aveam o lentilă externă.
Ulterior, timp de o lună, am urmat un internship, prin care am redactat raportul Scenarii Climatice pentru România 2030, parte din Climate Change Summit. Experiența de intern mi-a confirmat încă o dată cât de cool e echipa de la SIS și câtă deschidere îți oferă organizația pentru a te dezvolta, mai ales cu un rol transversal.
Documentându-mă mai mult și lucrând direct cu echipa în multiple proiecte, am înțeles că sustenabilitatea nu este doar despre plantare de copaci și reciclare, și că implică inclusiv dimensiuni sociale, inovație tehnologică și modele financiare care să sprijine ecosistemele din jur.
Experiența de aproape doi ani în organizație m-a ajutat să mă cunosc și pe mine mai bine și să-mi depășesc limitele, trecând prin taskuri și proiecte diferite. Am trecut prin experiențele de a organiza conferințe cu și despre viitor, de a scala programe educaționale în CEE, de management al relațiilor cu organizațiile și instituțiile partenere, și chiar activități administrative.
Fiind atât de implicată, m-am dezvoltat foarte mult, și simt asta mai ales prin soluțiile pe care le aduc, modalitățile prin care văd lucrurile și prin ce am făcut până acum, învățând și cum să mă organizez pe mine însămi și cât de important este să comunic cu oamenii cu care lucrez despre deadlines, eficiență și funcționalitate și cum mă simt în ceea ce fac.
Experiența de aproape doi ani în organizație m-a ajutat să mă cunosc și pe mine mai bine și să-mi depășesc limitele, trecând prin taskuri și proiecte diferite. Am trecut prin experiențele de a organiza conferințe cu și despre viitor, de a scala programe educaționale în CEE, de management al relațiilor cu organizațiile și instituțiile partenere, și chiar activități administrative.
Ce crezi că ar trebui să învățăm de la tineri atunci când vine vorba de sustenabilitate și cum pot perspectivele lor să ne ghideze către un viitor mai bun?
Cred că atuul generației tinere este deschiderea către nou, creativitatea și capacitatea de adaptare. Pornind de la acestea, precum și cu principiul că noi suntem și trebuie să fim responsabili pentru viitorul pe care îl construim, încerc să cred că în 2050 va fi mai bine.
Să definesc „mai bine” nu aș ști cum. Am speranța că evoluția digitală, directivele Uniunii Europene pentru sustenabilitate, activitatea organizațiilor internaționale și prin adaptarea strategiilor de business, efectele schimbărilor climatice se vor diminua, iar societatea va fi mult mai implicată în acest subiect.
Cum te-ai descrie într-o singură propoziție?
O tânără serioasă, creativă și empatică, bucuroasă că poate să contribuie la crearea unui viitor mai bun.
Miruna, ne poți recomanda o carte despre sustenabilitate?
Cartea pe care o citesc la acest moment este Hot Mess: What on earth can we do about climate change?, scrisă de Matt Winning.
O recomand tuturor celor care vor să înțeleagă simplu, ce se întâmplă cu planeta noastră. O recomand pentru că explicarea elementelor de bază despre schimbările climatice se împletește foarte bine cu umorul, fiind astfel ușor de parcurs. Oricine o citește reușește să se familiarizeze cu efectul de seră sau emisiile de carbon.
Winning îți oferă speranța că fiecare dintre noi, prin pașii pe care-i facem, putem contribui prin acțiuni care să ajute mediul, pornind de la obiceiurile noastre de zi cu zi până la evoluția tehnologiei.